Mijn kind tobt met poepen. Waar kan ik terecht voor hulp?

De meest gestelde vragen & antwoorden over kinderen & poepproblemen vind je hier!
Plaats reactie
dianaB
Site Admin
Berichten: 89
Lid geworden op: 27-02-2012 22:55

Mijn kind tobt met poepen. Waar kan ik terecht voor hulp?

Bericht door dianaB » 05-09-2013 20:50

Help, mijn kind tobt met poepen!

Allereerst, ga naar je huisarts, voor een zorgvuldig (medisch) onderzoek & diagnose. Een allereerste stap bij de diagnose functionele obstipatie is laxeren!

NB: als je kind langer dan een paar weken (flink) tobt met poepen, blijf niet doormodderen met enkel en alleen voedingsadviezen (vezelrijk), vochtinname adviezen (voldoende drinken), bewegingsadviezen (belang van voldoende lichaamsbeweging), en allerlei andere huis-tuin-en keukenmiddeltjes (zoals Roosvicee Laxo e.d.) Een medische behandeling/begeleiding met laxantia is dan een absolute MUST!

In een relatief korte tijd kan het rectum = endeldarm (laatste stukje dikke darm), door grote hoeveelheden zachte of harde ontlasting (fecale impactie) a.h.w. verwijden (uitrekken), met alle gevolgen van dien.
Als gevolg van ernstige obstipatie (een darm gevuld met grote bonken harde ontlasting), kan er paradoxale diarree optreden = 'overloop diarree' = 'vieze broeken'.

Afbeelding

Als de behandeling/begeleiding bij de huisarts niet voldoende blijkt...Je kind blijft verstopt of er is sprake van terugval, poepongelukjes... Laat je door je huisarts doorverwijzen naar een kinderarts (algemeen) of liever naar een gespecialiseerde poli voor kinderen met ontlastingsproblematiek. Zeker wanneer de poepproblemen aanhouden en de behandeling bij de huisarts (1e lijn) of kinderarts (2e lijn) niet effectief is. Het team van professionals (poeppoli) bestaat vaak uit verschillende disciplines zoals een kinderarts (MDL), gespecialiseerde verpleegkundigen of pedagogisch medewerkers, kinderpsychologen, kinderpsychiater, en/of orthopedagogen. Ook een dietiste of een kinder(bekken)fysiotherapeut kunnen deel uitmaken van zo'n team. De algemene behandeling bestaat uit (psycho)educatie/voorlichting, toilettraining, bijhouden van een poepdagboek, dieetadvies, uitleg over medicatiegebruik en het coachen en begeleiden van ouders en kind.

De gedragsdeskundige (psycholoog, psychiater, orthopedagoog) heeft vooral een taak in de beoordeling of er bij het kind sprake kan zijn van zgn. kindfactoren die bijdragen aan het poepprobleem. Het is hierbij belangrijk dat er onderscheid wordt gemaakt tussen primaire gedragsproblemen, die het gevolg kunnen zijn van een 'andere' manier van informatie/prikkelverwerking (zoals bij een ASS of bij AD(H)D) en gedragsproblemen die een gevolg kunnen zijn van het poepprobleem (secundair probleemgedrag).
De gedragsdeskundige komt sowieso in beeld als er sprake is van gedragsproblemen, ontwikkelingsstoornissen en/of een verstoorde ouder-kind relatie. Dit geldt ook als er onvoldoende effect is van de behandeling in de 2e (kinderarts) of 3e lijn (academische centra).
Bron: 'Incontinentie bij kinderen' Een handboek voor de praktijk'

Alhoewel bovenstaande vormen van (multidisciplinaire) behandeling/begeleiding effectief gebleken zijn, wil dit niet zeggen dat dit ook dé oplossing is voor elk kind met een poepprobleem. Helaas is er ook een groep kinderen waarbij er sprake kan zijn van 'therapieresistente obstipatie'.

Als je kind (langdurig) tobt met poepen, snak je als ouder naar dé oplossing. Bij voorkeur een oplossing met een duidelijke gebruiksaanwijzing, volgens een (vastgelegd) niet al te lang stappenplan, mét binnen afzienbare tijd resultaat. Helaas, voor kinderen met poepproblemen bestaan er geen kant en klare oplossingen. Ieder kind met een poepprobleem is uniek, en vraagt m.i. om een unieke benadering. Ieder kind met een poepprobleem vertelt zijn/haar unieke 'boodschap' achter 'de grote boodschap'. Het is de kunst en kunde van de professional om dit samen met het kind en de ouders te onderzoeken. De kracht, oplossingen en antwoorden op de hulpvraag 'poepproblemen' zit in ieder kind (en de ouders) zelf!

Professionals die vanuit deze visie (veelal een holistische visie) werken zijn:

(integratieve) Kindertherapeuten die werken met de i-TOF methodiek:
http://www.i-tof.nl/?licentiehouders

Kindercoaches gespecialiseerd in het werken met/voor kinderen met poepproblemen.
Kindercoaches werken met de meest effectieve moderne kindercoachtechnieken & therapievormen.
Kindercoaching is vooral laagdrempelig, niet-hierarchisch, oplossingsgericht en toekomstgericht.

NB: een voorwaarde voor kindertherapie/kindercoaching is dat er samengewerkt wordt met een (huis)arts/specialist. Allereerst is een medische (organische) oorzaak onderzocht & uitgesloten. Functionele obstipatie en/of fecesincontinentie dient adequaat medisch behandeld te worden!
Als m.n. mogelijke, onderliggende (psychosociale) problematiek (van kind/ouders/omgeving) om specialistische (therapeutische) hulp/begeleiding vraagt, dient er ten alle tijden doorverwezen te worden!

TIP voor ouders: blijf kritisch in je zoektocht naar oplossingen en ben je ervan bewust dat er vele opties zijn om te komen tot een oplossing!

Plaats reactie